2024 Polderdag – Open Monumentendag

Zaterdag 14 & Zondag 15 september Polderdag-Open Monumentendag

Voor deze Monumentendag hebben de organisaties van de Polderdag en de Open Monumentendag een samenwerking opgezet. De polders en hun ontstaan vormen tenslotte de bodem en start van de bebouwing en de latere monumenten daarin, maar de polders zijn vanwege hun leeftijd en oorsprong zelf ook monumentaal. Vandaar de wens om samen een weekeinde te organiseren.

Deze zaterdag staan er dus in Albrandswaard veel activiteiten op de agenda waaronder de Polderdag in combinatie met de Open Monumentendag. Het thema van deze dag is “erfgoed van routes, netwerk en verbindingen” en speciaal daarvoor is door de samenwerkende commissies van beide evenementen een fietsroute uitgezet. Langs veel van de monumenten die onze gemeente telt, deels over historische routes (Napoleonroute, Erasmuspad) en over het netwerk van dijken en historische polders. Waarbij de route ook langs een aantal andere evenementen loopt (zoals o.a. de Historische Landbouwdag en het concours Rhoonse Ruiters). Kortom een actief, historisch en sportief weekend.

De polders zijn met hun eeuwenoude ontstaansgeschiedenis al een monument op zich en een aantal van de boerderijen en gebouwen daarin zijn dat ook. Een ca. 30 km lange fietstocht brengt je op tal van bijzonder plaatsen in en buiten de gemeentelijke kernen. Er zal een uitneembare route met plattegrond in de lokale (sociale) media worden geplaatst alsmede op de website. Die is heel informatief en af te drukken, maar ook bij de startpunten van de fietstocht in voldoende oplage verkrijgbaar. De route kan vanaf elk willekeurig punt gestart worden maar de Dorpskerken van Rhoon en Poortugaal zijn aangemerkt als startpunt.

Open Monumentendag is een tweedaags evenement, maar in Albrandswaard is dit anders.
Op zaterdag
is de fietsroute uitgezet, maar is het Kasteel van Rhoon voor monumentenbezoek dicht. De expositie op de Klokkezolder (14:00-17:00) is zaterdag wel gratis te bezoeken evenals de Kasteelgaarde. De fietsroutekaart alsmede beschrijving zijn op de website van de VVPA te downloaden maar komen ook als een bewaarexemplaar in het middenkatern van De Schakel editie 2e week september.  
Op zondag 15 september is het Kasteel  echter geopend en worden er rondleidingen gegeven waar men zich voor kan inschrijven via de website. Tevens is er op de Klokkezolder een expositie van 10:00-17:00 open voor bezoek en zal er ’s middags een Talkshow met Joop van der Hor over monumenten en historie worden gehouden in de Empirezaal. Info hierover te vinden op de site https://bit.ly/OMD2024

Met dank hebben we gebruik gemaakt van de archieven en websites van de Polderdag en Open Monumentendag alsmede van de Oudheidkamer en de documentatie van historicus Arie Beukelman. Speciale dank ook aan Johan Boonstoppel voor de beelden en het maken van de foto’s en de prachtige fietsroutemap met de monumenten en bijzondere plaatsen.

We hopen op een mooi weekeinde en gunstige weersomstandigheden

Voor de Open Monumentendag Fotowedstrijd scroll door naar beneden!

TIP: voor “mensen van buiten” is het ook makkelijk om deel te nemen; de fiets mag in het weekeinde mee in de metrolijn D (Spijkenisse Akkers – Centraal Station v.v.) en de kerken waar de startpunten zijn, liggen slechts een paar honderd meter van de metrostations Rhoon en Poortugaal verwijderd.

Fotowedstrijd Open Monumentendag
Ook dit jaar wordt de Open Monumentendag Fotowedstrijd georganiseerd. Dat wordt gedaan in samenwerking met Natuurmonumenten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nationale Monumentenorganisatie (NMo), BOEi, Staatsbosbeheer, het Restauratiefonds, Vereniging De Hollandsche Molen en Stichting Werelderfgoed Nederland. 
We roepen iedereen op om tijdens OMD iconische monumentfoto’s te maken. Deze kunnen vervolgens ingediend worden, waarna een jury (onder leiding van topfotograaf William Rutten) de foto’s beoordeelt en de winnaars uitkiest. De hoofdprijs is een Kamera Express Giftcard t.w.v. 400 euro en een ProFotonet foto naar keuze (50×75 cm) met baklijst (zwart/wit) naar keuze t.w.v. 248 euro. Daarnaast wordt de winnende foto gebruikt in diverse uitingen van de organiserende partners met naamsvermelding van de fotograaf. Voor meer info en de voorwaarden voor deelname kijk op de site van de OMD : https://www.openmonumentendag.nl/omdfotowedstrijd/

De samenwerkende commissies van Vereniging Vrienden Polders Albrandswaard (V.V.P.A.) en de Open Monumentendag bestaande uit Len Ruissen, Branka Vos, Plonie Rooimans, Anneke Dronzek, Johan Boonstoppel en Wim Gé Warnaar