Vrijdag j.l. was het Scholendag, georganiseerd door de Vrienden Van Polders Albrandswaard (VVPA) in het Buijtenland van Rhoon. De kinderen waren verdeeld in groepjes van 10 met elk 2 begeleiders en gingen op de fiets de polder door. Er waren 6 bedrijven in de polder die deelnamen, op elk bedrijf hadden de kinderen een uur de tijd. Ondanks het minder goede weer met wat regen en wind, kunnen zowel de deelnemende kinderen, boeren als organisatie terug kijken op een geslaagde dag. Er namen 58 kinderen van groep 7/8 en 12 begeleiders van OBS Portland deel, die enthousiast de diverse bedrijven en activiteiten bezochten.
Hoewel er steeds minder “boeren” actief zijn was er voor de scholieren genoeg te zien en beleven. Op de Buytenhof konden ze met deskundige uitleg kijken hoe gewassen geteeld en gezaaid worden in een tunnelkas. In de volle grond bij tuinder Gert van Herk was de teelt van diverse groentesoorten te zien welke handmatig door hem worden geoogst. Op de Vossenburg ook volop aandacht voor de akkerbouw en de teelt van nieuwe natuurinclusieve gewassen. Datzelfde gold bij Arjo Klok op de Zegenhoeve waar de grote landbouwmachines werden gedemonstreerd plus de gewassen die daar geteeld worden. Aandacht voor dieren was er ook, zoals een bezoek aan de Alpacaboerderij de Willemshoeve van van Prooijen en de High Flown Stud Welsh ponyfokkerij waar de jonge veulens met een fles mochten worden bijgevoerd. Een hele belevenis die je niet dagelijks meemaakt.
Als aandenken en dank voor de deelname aan de dag kregen de scholieren een door de organisatie gevuld rugzakje van de Gebiedscoöperatie mee met daarin een schepje, zakje aarde, pootbakje, radijszaad en een korte gebruiksaanwijzing waarmee ze zelf een bosje radijs kunnen kweken – ook twee kinderen die op het laatste moment verhinderd waren werden daarbij niet vergeten!
Het was weer een dag waarop herinneringen werden gemaakt voor en door de kinderen, de deelnemers en de organisatie (de VVPA dames Len Ruissen en Branka Vos-Wallenburg) waar ze op termijn met veel plezier op terug kunnen kijken.